Winnaar Avicennaprijs 2020

Tijdens het online symposium Transculturele Psychiatrie (10 november 2020) van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie werd de winnaar bekend gemaakt:

Avicenna

 

DE AVICENNAPRIJS 2020 GAAT NAAR:

 

 

 

CENTERINGPREGNANCY VOOR ERITRESE ZWANGEREN

CenteringPregnancy is een groepsgewijze verloskundige aanpak die sinds enkele jaren in Amsterdam wordt aangeboden aan zwangere Eritrese vrouwen en meisjes. Veel vrouwen hebben psychische problemen door wat ze hebben meegemaakt in Eritrea en tijdens de vlucht en als gevolg van hun vaak onzekere situatie in Nederland. Veel Eritrese vrouwen hebben moeite met het vinden van aansluiting bij de Nederlandse samenleving en zwangere vrouwen komen vaak pas heel laat bij de verloskundige. Het gaat om een aanzienlijke groep: in 2018 kregen bijna 1500 Eritrese vrouwen in Nederland een kind.

CenteringPregnancy is een innovatieve en gelijkwaardige manier van preventie en zorg die aansluit bij de belevingswereld van de vrouwen en in gaat op hun vragen over gezondheid, psychische problemen en leefstijl. In 10 bijeenkomsten gaan 15 zwangere vrouwen en de begeleiders met elkaar in gesprek over alle relevante thema’s met betrekking tot zwangerschap, bevalling, gezondheidszorg en het leven met een kind in Nederland.

De afgelopen maanden zijn het team van CenteringPregnancy en de Eritrese vrouwen vanwege Covid-19 snel en met succes overgeschakeld op onlinebijeenkomsten. Er zijn extra groepen opgezet en er doen nu vrouwen uit het hele land mee. Of ze een verblijfsvergunning hebben maakt daarbij niet uit.

centeringpregnancy screenshot

Oordeel van de jury:

CenteringPregnancy laat zien dat zwangere vrouwen uit Eritrea met steun van een klein team een breed scala van vragen en uitdagingen samen kan aanpakken. Door de coronamaatregelen konden de bijeenkomsten niet doorgaan en is overgeschakeld naar online bijeenkomsten. Na wat uitdagingen blijkt deze innovatieve aanpak heel goed te werken. En een groot voordeel: nu kunnen vrouwen door het hele land worden bereikt en meedoen. De aanpak is goed overdraagbaar en de jury hoopt dat de methode op korte termijn ook kan worden aangeboden voor zwangere vrouwen uit andere landen van herkomst die nog Nederlands aan het leren zijn en nog weinig sociale steun hebben in Nederland.

De jury vindt dit een belangrijk project voor zwangere vrouwen die nog maar kort in Nederland zijn en voor wie extra steun van elkaar en van een verloskundige een grote meerwaarde heeft.

 Download hier het juryrapport