Wie wint de Avicennaprijs 2020?

DIT ZIJN DE DRIE KANSHEBBERS:

Uit elf inzendingen koos de jury drie projecten die aan kop gaan. Op dinsdag 10 november wordt bekendgemaakt aan wie de Avicennaprijs 2020 wordt uitgereikt.

Na een oproep via sociale media zijn elf projecten voorgedragen voor de Avicennaprijs 2020. Stichting Avicenna looft deze stimuleringsprijs om de twee jaar uit, aan een organisatie of project dat een bijzondere bijdrage levert aan het verbeteren van de gezondheid van mensen met een migratieachtergrond in Nederland. Dit jaar vindt de uitreiking plaats tijdens het online symposium Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (dinsdag 10 november, om 14.15 uur).

De drie kanshebbers – in alfabetische volgorde:

 

Dit zijn de beoordelingscriteria:

De genomineerde organisatie of het project:

  • Heeft betrekking op de gezondheidszorg in Nederland;
  • Levert een duidelijke bijdrage aan de zorg, hulp- en dienstverlening aan mensen met een migratieachtergrond, waardoor gezondheidsverschillen verminderen;
  • Draagt bij aan de mentale gezondheid van mensen met een migratieachtergrond;
  • De gehanteerde methodiek is innovatief en actueel;
  • De activiteiten hebben een uitstraling binnen de eigen sector of naar andere sectoren;
  • De resultaten zijn duurzaam en overdraagbaar.

Avicenna
De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk. Zij is ingesteld door het voormalig Overlegorgaan Gezondheidszorg en Multiculturele Samenleving (OGM) ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig bestaan. De prijs is genoemd naar Avicenna; een geneesheer uit het Perzië van de elfde eeuw die de grondslag legde voor de moderne geneeskunde. Zijn werk werd in het Latijn vertaald en had grote invloed op de Europese geneeskunde.

Download hier het voorlopige juryrapport